Indicatie aanvragen

Lukt het je minder goed om te werken of werk te vinden? Vraag een indicatie aan bij het UWV. We helpen je graag bij het invullen van de aanvraag.

Een indicatie is een verklaring van het UWV dat het je minder goed lukt om te werken. Met een indicatie kun je hulp krijgen bij het vinden van werk. En meer begeleiding krijgen bij je werk. Ook kan jouw werkgever subsidie (geld) ontvangen.

Aanvragen indicatie

Een indicatie vraag je aan met het formulier ABA (Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen) bij het UWV. Je legt goed uit waarom je denkt dat een indicatie nodig is. Bijvoorbeeld vanwege psychische of gedragsproblemen, een lichamelijke beperking of omdat je praktijkonderwijs hebt gevolgd. We helpen je graag bij het invullen van de aanvraag. De kans dat je de indicatie krijgt, is dan groter. We doen het samen en nemen het stap voor stap met je door.

Praktijkroute

Soms is nog niet duidelijk wat precies jouw beperking is in het werk. Er wordt dan eerst gekeken waar je tegenaan loopt tijdens het werk. Dat noemen we ‘de praktijkroute’. Een loonwaarde-deskundige komt dan bij jou op het werk kijken hoe snel en zelfstandig je kunt werken. Zo wordt bepaald of een indicatie nodig is.

Welke indicaties zijn er?

Je kunt de volgende indicaties aanvragen met het formulier ABA bij het UWV:

  • Een indicatie banenafspraak: is er voor mensen die door een arbeidsbeperking niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Met deze indicatie krijg je extra hulp bij het vinden en houden van werk. Ook kom je in het doelgroep-register banenafspraak. Daarin staan alle mensen die deze indicatie hebben. Jouw huidige of nieuwe werkgever kan daarin kijken of je de indicatie hebt, en subsidie aanvragen bij de gemeente.
    Als je een (ex-)VSO- of PRO-leerling bent, krijg je deze indicatie als je je aanmeldt bij het UWV, zonder extra beoordeling.
  • Een indicatie voor beschut werk: is er voor mensen met een arbeidsbeperking die veel begeleiding nodig hebben of een aanpassing van de werkplek. Gemeenten moeten mensen met deze indicatie een betaalde baan geven, op een aangepaste werkplek. Dat noemen we beschut werk. Voor de werkgever (meestal de gemeente) is er extra geld voor de begeleiding. Bij DZB zijn er verschillende soorten beschut werk, zoals montagewerk, werken bij Chocolade, of in de buitenlucht bij onze afdeling Groen.

Heb je moeite werk te vinden of werk te houden?

Neem dan eerst contact op met DZB. Samen kijken we wat er mogelijk is.

Contrast verhogen