20 dec. 2022

DZB-thriller ‘De Zaak B.’ feestelijk gepresenteerd

DZB-thriller ‘De Zaak B.’ feestelijk gepresenteerd
DZB Leiden bestaat dit jaar 50 jaar. Speciaal voor dit gouden jubileum heeft de bekende Leidse schrijver Jeroen Windmeijer een thriller geschreven: De zaak B. Het eerste exemplaar werd onder grote belangstelling aan DZB-medewerkster Patricia overhandigd.

Als echte Leidse schrijver heeft Jeroen veel fans in de stad. Een van hen is Patricia, die bij DZB Catering werkt. “Via een vriend ben ik bij Patricia op de koffie terechtgekomen”, vertelt Jeroen. “Directeur Noëlle ter Woerds hoorde van die ontmoeting en het leek haar leuk als ik speciaal voor DZB een thriller zou schrijven. Het was een spontaan idee, maar het werd eigenlijk heel snel concreet.” Logisch dus, dat hij het eerste exemplaar van het boek aan Patricia overhandigde. Directeur DZB Noëlle ter Woerds had ook een primeur: zij overhandigde hem een identiek exemplaar van het boek, maar dan geheel gemaakt van chocolade. “Wij zijn enorm trots dat er nu een heuse thriller is geschreven rondom ons bedrijf. Alle medewerkers krijgen een exemplaar in hun kerstpakket. Hoe leuk is het, om tijdens de kerstdagen een spannend boek te lezen over je eigen werkgever?”

Om een goed verhaal te kunnen schrijven, heeft Jeroen een rondleiding gehad en meegewerkt op diverse afdelingen. Jeroen: “Ik kende het bedrijf wel al een beetje, mijn buurman werkt hier bijvoorbeeld ook. Maar dat DZB zó groot was, dat wist ik niet. Ik raakte wel een beetje ontroerd door mijn nadere kennismaking. Iedereen kan zonder werk komen te zitten. Het is het heel makkelijk praten om dan te zeggen dat iemand dat zelf maar moet oplossen. Ik hoop dat dit boek een klein steentje bijdraagt aan de erkenning van het goede werk dat DZB doet.”

In park Cronesteyn wordt het dode lichaam gevonden van een vrouw. Het bijzondere is dat ze heel veel chocolade in haar mond heeft. En er volgen meer slachtoffers, allen uit de Leidse politiek. Alle sporen lijken te voeren naar DZB’s chocoladefabriek. Behalve over de moordzaak gaat het boek ook heel erg over DZB zelf. Jeroen Windmeijer: “Dat DZB werkplekken creëert waardoor iedereen kan meedoen, dat spreekt mij enorm aan. In zo’n samenleving wil ik leven. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en er bestaan ook veel vooroordelen. Er zijn mensen die vinden dat iedereen zijn eigen problemen zelf maar moet oplossen. In het boek is dat ook het standpunt van de politieke partij EGO. Er is niet alleen spanning over de moord, maar ook politieke spanning.”

Het boek is vanaf 20 december te koop in alle Leidse boekhandels.

Deel dit artikel op