Ik geniet als ik

mensen zie stralen

Sandra, voorvrouw schoonmaak

“Mensen hebben soms veel meer in hun mars dan dat ze zelf denken. Dat heb ik wel geleerd in de twee jaar dat ik nu bij DZB werk. Ik heb diverse collega’s in de schoonmaak meegemaakt die over heel weinig zelfvertrouwen beschikten. De uitdaging is om samen te proberen het beste uit henzelf te halen. Met kleine stapjes vooruit. Je ziet ze langzaam uit hun schulp kruipen en steeds iets enthousiaster worden. Als ik ze dan stralend aan het werk zie, is dat voor mij óók genieten. Het is elke keer weer gaaf als ik dat zie gebeuren.”

“Ik heb dit werk niet altijd gedaan. Ik heb in de kraamzorg en heel lang bij een dansschool gewerkt. DZB was voor mij een nieuwe uitdaging op het juiste moment. Het leek mij wel wat om als voorvrouw collega’s te helpen bij hun ontwikkeling. Om mensen goed te kunnen begeleiden moet je ze eerst goed leren kennen. Met een nieuw iemand bouw ik de werkzaamheden langzaam op. Niet te hard van stapel lopen en eerst maar eens de basis leren. En vergis je niet, bij schoonmaakwerk komt meer kijken dan je denkt. Het is heel anders dan hoe de meeste mensen het thuis doen.”

‘Met Brede Basis kunnen mensen stappen zetten in hun eigen ontwikkeling. Echt mooi.’

“Ik geef leiding aan onze teams die schoonmaakwerk verrichten voor de gemeente Leiden; in het gemeentehuis bij het station en het gebouw aan de Tweelingstraat. In eerste instantie moet ik ervoor zorgen dat we ons werk naar behoren doen, maar daarnaast ben ik continu bezig met het welzijn van onze medewerkers. Hebben ze het naar hun zin? Is het werk niet te zwaar? Als iemand chagrijnig is, neem ik diegene even apart voor een gesprek. Tijdens beoordelingsgesprekken merk ik dat mensen het fijn vinden als ze worden gehoord. Ik bewaak de goede sfeer, want de juiste motivatie is enorm belangrijk.

In onze begeleiding maken we sinds kort gebruik van Brede Basis. Echt een heel mooi programma. Medewerkers die dat willen, kunnen daarmee stappen zetten in hun eigen ontwikkeling. Met behulp van Brede Basis gaan we samen op zoek naar nieuwe doelen. Daarmee kun je ontdekken wat iemand kan en wil. Dan merk je pas goed hoe leergierig sommige mensen zijn. Dat ze een ontzettende drive hebben om beter te worden en uit te stromen naar een reguliere baan. Dat DZB ze die kans biedt en dat ik daaraan een bijdrage mag leveren, vind ik het heel mooi.”

Klik hier om terug te gaan….