Opstap naar werk

met mbo-praktijkleren

Bedrijven hebben dringend behoefte aan gekwalificeerde medewerkers. Maar in de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn deze niet zo eenvoudig te vinden. Leren in de praktijk kan helpen om mensen weer mee te laten doen. Maar voor sommigen is het behalen van een volledig mbo-diploma of een mbo-certificaat nog een brug te ver. Voor deze groep biedt een praktijkverklaring kansen.

Samen met erkende leerbedrijven en onderwijsinstellingen werken we aan een aantal pilots. Het doel van deze pilots is werkzoekenden zonder diploma te kwalificeren voor werkprocessen die aansluiten op werkgeverseisen in de arbeidsmarkt. Door het volgen van een leerwerktraject kunnen zij een mbo-praktijkverklaring behalen.

Ervaring opdoen

Mbo-erkende praktijkverklaring

Werken

Hoe werkt het en hoe komt een mbo-praktijkverklaring tot stand?

Veel werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak beter af met leren in de praktijk. Speciaal voor hen zijn Leerlijnen opgezet, zoals bijvoorbeeld bij Sligro de Leerlijn Assistent Verkoop en bij DZB Leiden zelf de Leerlijn Logistiek. Allereerst worden de kandidaten voor deze Leerlijn door DZB Leiden geselecteerd. Vervolgens gaan zij aan de slag. De ontwikkelstappen zijn heel duidelijk: per stap, ook wel werkproces genoemd, ontvangt de leerling een praktijkverklaring. Pas als de ene stap is afgerond, wordt met een nieuwe gestart. Heel overzichtelijk en praktisch. Sligro en DZB toetsen als erkend leerwerkbedrijf op onderdelen van de mbo-kwalificatiestructuur. Op deze manier ontwikkelt een kandidaat zich in het vakgebied en kan hij uitstromen met een mbo-erkende praktijkverklaring. 

Voor maatschappelijk betrokken werkgevers is het doel tweeledig: zij helpen werkzoekenden zich te ontwikkelen naar werk. Ook ondersteunen zij hun branche door nieuwe werknemers vak-vaardigheden aan te leren.

De Leerlijn Assistent Verkoop bij Sligro

Lees hier meer over het project en de ervaringen van John, die bij Sligro met succes de leerlijn Assistent Verkoop heeft afgelegd. 

De Leerlijn Logistiek bij DZB Leiden

Leerlingen voor deze Leerlijn gaan aan de slag in ons magazijn. Daar voeren ze werkopdrachten uit onder begeleiding van de praktijkopleider. Zodra ze alle werkopdrachten succesvol hebben uitgevoerd, ontvangen ze een mbo-praktijkverklaring. Hierna zijn ze klaar om bemiddeld te worden naar werk in de logistiek. Deze Leerlijn kan ook geheel op maat, naar de wensen van de werkgever worden ingericht. 

De Leerlijn Hospitality in De Stal

Leerlingen voor deze leerlijn gaan aan de slag bij ons Grand Café De Stal. Daar werken ze met een gezellig team om heerlijke koffie, lunches en borrels voor te zetten aan de klant. Er worden werkopdrachten uitgevoerd onder begeleiding van de praktijkopleider. Zodra alle werkopdrachten succesvol zijn uitgevoerd, ontvangen ze een mbo-praktijkverklaring. Hierna zijn ze klaar om bemiddeld te worden naar werk in de hospitality.

Ben je op zoek naar personeel met een mbo-praktijkverklaring? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om deze vorm van praktijkleren in je bedrijf aan te bieden? Neem dan contact met ons op via uw contactpersoon bij DZB Leiden of via info@dzb.nl.

cross