Prachtig project gemaakt

van braakliggend terrein

Miquel – senior teamleider Ecotuin

“In de Ecotuin verbouwen we groente en fruit, maar eigenlijk is dat bijzaak. Waar het bij dit project om draait, is het begeleiden van mensen naar werk. Wij helpen hier een doelgroep die we voorheen moeilijk konden bedienen: mensen die heel lang thuis hebben gezeten. Zij hebben er baat bij dat ze stapje voor stapje weer kunnen wennen aan een ritme. Dat kan in de Ecotuin. We beginnen met twee dagdelen in de week werken en bouwen dat samen langzaam op. Het is niet erg als deelnemers een keer niet komen opdagen en er ligt ook geen druk op hun productie. Wat we wel van ze vragen is om, samen met ons, hun eigen grenzen stukje bij beetje weer op te rekken. Zodat ze aan het einde van het traject vol vertrouwen kunnen uitstromen naar regulier betaald werk.”

“De Ecotuin bestaat nu vijf jaar en in die periode hebben we meer dan honderd deelnemers gehad, van wie 25 procent weer succesvol aan het werk is gegaan. Dat is best veel voor een doelgroep die weer helemaal vanaf nul moet beginnen. De begeleiding is een samenspel tussen unitleider André, ikzelf en de consulenten van de deelnemers. Teamwork is de grote kracht van dit project. Niet alleen van de DZB-begeleiding, maar ook van de deelnemers zelf. Iemand die hier al langer werkt, koppelen we aan iemand die nieuw is. Ze moeten dingen aan elkaar vragen en uitleggen, dat is weer een stap in het re-integratieproces. We sporten ook twee keer per week heel laagdrempelig met elkaar. Onze producten verkopen we onder meer in ons eigen winkeltje, dat op donderdagen is geopend. Deelnemers die daaraan toe zijn, nemen het klantcontact voor hun rekening. Ook dat is weer een stapje vooruit.”

‘Ik krijg een boost als het goed met ze gaat’

“Natuurlijk ben ik trots op wat we hier hebben neergezet. Van een stuk braakliggend terrein hebben we met z’n allen een prachtig project gemaakt. Heel gaaf dat DZB hiervoor de ruimte geeft. Ik mocht destijds meedenken over de praktische invulling en ik realiseerde me dat ik deze mooie baan heel graag zelf wilde doen. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Het is hard werken, maar ik krijg er veel voldoening voor terug. Tijdens een open dag kwam laatst ook een aantal oud-deelnemers van de Ecotuin langs. Als ik dan hoor dat het goed met ze gaat, krijg ik daar een enorme boost van. Die succesverhalen is precies waarom we dit doen!”

Klik hier om terug te gaan…